tiistai 15. heinäkuuta 2014

Sataa, sataa ropisee

Onpa vaihteeksi mukava kuunnella sateen ropinaa ikkunaa vasten. Kuivaa ja heltaistä jaksoa seuraa aina vääjäämättömästi sade. 
Maa on kuivunut, ainakin mansikkasato jää tosi pieneksi osaksi kuivuuden, osaksi jonkun tihulaisen jäljiltä. Pieniin mansikoihin tulee tihentynyt rykelmä, joka pienentää sen kokoa ja makukin muuttuu. 

Pitkä viileä kausi veti perässään helteen, johon suhtautuminen näyttää iän lisääntymisen myötä muuttuneen. Enää en kestä paisteessa lojumista, vaan jalka kuljettaa minut määrätietoisesti varjoon suojaan, alta polttavan auringon. Uimaan oli helppo mennä, sekä vaatteitta että vaatteilla, sillä ruohon leikkuun jälkeen kävelin suoraan järveen vaatteet päällä.
Kaikki kalorit ja joulet unohtaneena popsin oman maan perunaa
täysin siemauksin. Onko parempaa kuin juuri maasta kaivettu keitetty peruna ja sipulisilakka, johon näyn vuosi vuodelta enemmän kiintyneeni. 
Salaattia saisi syödä päivät pitkät kun sitä pukkaa esiin ennätysvauhtia. Samoin on mangoldin ja lehtikaalin laita. Papuun ja herneeseen on vielä aikaa, kuten artisokkaankin jota ensi kertaa kasvatamme. Maissi on jotenkin kärsinyt, mahtaako ehtiä valmistua tämän suven mittaan. Sen näyttää kesän pituus ja lämpö joka mahdollistaa kasvun.

Aika on lähtenyt suorastaan lentämään. Maailman tuulista saapuneet ovat suunnanneet lapsuuden maisemia kohti, ja ämpy on ottanut pesueensa vastaan maalaiskurmeen kanssa. 
Isosyssin vierailu pikkusyssin luona on tuonut iloa ja valoa viime päiviin. Tapaamista on sävyttäneet muistelot esi-isistä, joiden tietoaukkoja isosyssi on paikkaillut. Muistoissa kulkeminen on ollut antoisaa ja esi-isät ovat tulleet osaksi unia viime aikoina. Hautausmaat, kotikunnaat ja kirkko, olen kulkenut siskon jalanjäljissä muistellen.

Tapaamiset ja erot ovat sävyttäneet tätä kesää, vilahtaahan se aina ajatuksissa milloin näemme, vai näemmekö enää, kun lähdon aika koittaa. Onhan tämä kesä monin tavoin osoittanut, että lähdöt saattavat tulla äkkiä, jolloin valmistuminen lopulliseen eroon ei ole mahdollista. Ihanaa on ollut viettää yhteistä aikaa puhellen ja hiljaisuudesta nauttien. 

Muistelimme myös oman edesmenneen rakkaan tätimme ruokarukousta;

Kiitos olkoon Jumalalle
ruumiin sielun ruokkijalle.
Armostansa antakoon,
neuvokoon, saattakoon,
suloisesti suojelkoon,
esivallan varjelkoon
rauhan aina antakoon, 
viimein iloon kantakoon 
aamen.

Ihan varma oikeasta sanajärjestyksestä en ole, jos jollakulla lienee oikeaa tietoa otan mieluusti vastaan.

Näitä tällaisia miettii tänään Ämpy. Miten sinun kesäsi on sujunut?


8 kommenttia:

 1. Miten ihanaa onkaan viettää aikaa läheisten kanssa. Ja, mitä vanhemmaksi sitä tulee, sitä enempi odottaa näitä yhdessäolohetkiä.

  Nyt on uusien perunoiden ja mansikoiden aika, ja jäätelön! Nautitaan!

  Oma kesä on mennyt mukavasti pieniä päiväretkiä tehden ja leikkiessä pojantyttären 2 v kanssa.

  VastaaPoista
 2. Sateen ropinaa on ollut täällä tänään moneen otteeseen, myös lämmintä yli hellerajan. Se on kesää ny! Kuuma ei sinänsä innosta minua, tekee hieman veteläksi, mutta en valita. Ongella kävin sateen allakin, kastuin, vaan ei haittaa. Uiminen kuuluu kesääni myös.
  Sieniä on turha haeskella, marjoja ei juurikaan tule. Muutamia puoliraakoja mustikoita löysin tänään, kun kiinnosti käydä vaaralla tarkistamassa marjatilanne. Hillaa ei tule, mutta suolla tuoksuu hyvälle ja siellä on nautinto liikkua. Myös joella tulee käytyä, kun mäkäräiset sun muut häiriköt eivät viihdy siellä.
  Sinulla oli isosisko vieraisilla, minä olen lähdössä tapaamaan pikkusiskoani lapsuusmaisemiini. Saatanpa nähdä serkkujakin. Samalla käväsen 50-vuotis luokkakokouksessa. Jännittää.
  Paljon tulee mieleen lapsuuden paikoilla liikkuessa ja aina hieman haikea olo sieltä lähteä pois.
  Alkukesän reissu tehtiin nuoremman pojanpojan kanssa aina Jäämerta ja Nordkapia myöten koluten sotamuseot ja sotapaikat, sittemmin tuli vanhempi veli rengiksi parin viikon ajaksi. Teki hienon roskiskatoksenkin mm. Nyt on vuorostaan pikku Siru australian terrieri hoitolaisena, kun oma perhe lomailee, eikä koiran ole mukavaa matkustaa helteellä autossa.
  Kauniin rukouksesi myötä hyvää kesäviettoa sinne päin edelleenkin.

  VastaaPoista
 3. Sirpa

  Toki nautitaan, todella jäätelö on ihana kesäherkku.
  Kaksivuotiaan leikkejä on varmaan mukava seurata?!

  VastaaPoista
 4. Aimarii

  me liikutaan täällä virtuaalipolulla samaan aikaan. Tulin juuri kävelylenkiltä ja hikeä pukkaa pintaan. Nyt näyttää taas siltä, että pian tulee hurjasti vettä.

  Uiminen on hieno kesäinen harrastus, nyt vesien lämmetessä voi pulahdella veteen milloin tahtoo.

  Me olemme vasta syksyllä lähdössä Lappiin, sitä matkaa olen hartaasti odottanut. Koen että se on minun paikkani, siellä on hyvä olla ja hengittää.
  Sinä oletkin käynyt aikas matkan.

  Luokkakokous jännittää aina, tavatessa tuntuu vähän aikaa vieraalta, mutta pian joukko turisee ja nauttii yhteisistä muistoista.

  Hyvää kesää sinulle Aimarii!

  VastaaPoista
 5. Sinun kesäsi on kesänmakuinen.

  Juuri nyt on mielessäni, ettei tästä kesästä tainnutkaan tulla oikeaa kesää. Tänään menen käymään siskoni luona. Hänen miehensä lähti ikikesään viime viikolla.

  VastaaPoista
 6. Piri

  Sanat ovat niin riittämättömiä surun keskellä. Voimaa toivon teille läheiset.

  VastaaPoista
 7. Huikeaa heinäkuuta on saatu elää... jatkukoon helle ja kesän kauneus. Ihana tuo ritari alempana :-)

  VastaaPoista
 8. Aina
  Niinpä.
  Vaikken enää auringonpaisteessa kestä pitkään olla, lämpö on ihanaa..

  VastaaPoista